RookvrijLeven.eu

Stoppen met roken via lasertherapie: fabel of feit?


Beste rookstopper, er zijn veel manieren om te stoppen met roken. Zoals lasertherapie! Maar euh, hoe zit het juist met de effectiviteit van deze methode? Sommigen juichen het toe, anderen staan er weigerachtig tegenover. Fabel of feit; hieronder licht ik het toe.

Laser acupunctuur: een jarenlange methode

Lasertherapie wordt al een lange tijd gebruikt in de medische wereld. Gepromoot als behandeling voor allerlei huidproblemen en ontharingsmogelijkheden, bewonderd omwille van zijn doeltreffende behandeling tegen roken. Dit soort lasertherapie luistert ook naar de naam ‘softlastertherapie’. Deze al dan niet vermeende baanbrekende methode is een soort acupunctuur waarbij men laserlicht toepast. Via de techniek worden de reacties van het zenuwstelsel afgeremd. Daardoor grijp je minder snel terug naar tabak én heb je minder last van ontwenningsverschijnselen. De behandeling is volledig pijnloos, duurt ongeveer een uur en heeft een prijskaartje van welgeteld 150 euro en kan bovendien zelfs aan huis gedaan worden.

De “Ernst” van lasertherapie

“Wauw! Daar kan geen enkele behandeling tegenop!” zou je denken. Heel wat wetenschappers denken er anders over. Zoals professor Edzard Ernst, bijvoorbeeld. Deze man voerde in 2003 een studie over alternatieve manieren van stoppen met roken. In zijn bevindingen moest de lasertherapie er volledig aan geloven. Samen met de bedrijven die deze methode promoten, dan. Want de professsor drukte zijn ongenoegen uit over de manier waarop sommige websites onware cijfers afvuren op hun bezoekers. Volgens Ernst zullen de ‘behandelden’ wel stoppen, om na enkele weken te herbeginnen. “Om nog maar te zwijgen van de schandalige uurtarieven”, klonk het toen.

Recent onderzoek

2013 bracht nog meer duidelijkheid aan het licht. Het effect van acupunctuur en softlasertherapie werd meermaals onderzocht. Wat bleek? De ‘werking’ zou vergelijkbaar zijn met die van een placebotherapie. Kwakzalverij, concludeert de maatschappij van vandaag. Je kan het die mensen niet verwijten; lasertherapie om te stoppen met roken, krijgt geen wetenschappelijke ondersteuning. Bovendien zijn er geen cijfers van hoe lang je na zo’n therapie rookvrij blijft.


Besef: ook u kan stoppen met roken.

Sigaretten helpen u niet!

Alternatieven bestaan!