RookvrijLeven.eu

Hoe stop ik dan best met roken?


Stoppen met roken: het is voor enorm veel mensen een lastige opgave. Ze willen het vaak wel. Maar de sigaret definitief naast zich neerleggen? Dat is een ander paar mouwen, die ik op deze webpagina meteen aan je trui brei.

Bereid je voor

Een goede voorbereiding is belangrijk. Leg daarom je stopdag een tijd op voorhand vast. Markeer het desnoods in je kalender. En zo gaat sigaret in hand de mentale voorbereiding van start, mooi! Bij deze voorbereiding vervult de omgeving een onmiskenbare rol. Daarmee bedoel ik dat je best alles opruimt wat je in de verleiding kan brengen om een sigaret op te steken. Sigaretten, asbakken, aanstekers, maar ook andere dingen die jou aan het roken zetten. Breng verandering in je dagelijkse activiteiten. Want als roker associeer je het roken met een bepaalde activiteit of handeling. Na het ontbijt of tijdens de middagpauze aan dat ene bankje. Sommige rokers linken koffie aan sigaret. In dat geval beperk je best ook het nuttigen van deze drank.

Partners in smoke

Steun van je omgeving verhoogt jouw slaagkansen om jouw rokersgewoonte voorgoed vaarwel te zeggen. Vraag aan iemand – bij voorkeur een niet-roker – of hij voor voldoende afleiding wil zorgen. En zeker wanneer je in de verleiding wordt gebracht om dat pakje boven te halen. Voor sommige rokers kan het helpen om iemand te vinden met hetzelfde doel als jij.

Jouw nieuwe troef: doorzettingsvermogen

Ja, er zullen moeilijke momenten zijn. En dan nog helpt de beste steun misschien niet. Ontmoedigend? Helemaal niet. Doorzetten is echt belangrijk. Ook zal jouw lichaam ontwenningsverschijnselen krijgen. Geen pretje. Zo heeft nicotine – de verslavende stof in tabak – misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn op haar kerfstok. Deze verschijnselen zijn eigenlijk een teken van je lichaam dat het begint te functioneren zonder sigaretten. En dat zal je brein geweten hebben. Want je wordt prikkelbaar. Zoek een manier om je af te reageren, idealiter sport! En dan zijn er nog die concentratieproblemen. Vreselijk. Vraag daarom niet te veel van jezelf. Wat je dan moet doen op pakweg de werkvloer? Voldoende pauze inlassen. Die je telkens inzet met een glas water of een stuk fruit. Géén sigaret!

Nog meer tips nodig? Bekijk zeker eens de website van Tabakstop hieromtrent.


Besef: ook u kan stoppen met roken.

Sigaretten helpen u niet!

Alternatieven bestaan!