RookvrijLeven.eu

Alternatieven van traditionele sigaretten


Je wil stoppen met roken. Maar nu je meer weet over methoden zoals de lasertherapie, besluit je toch dat dit niet de manier is om sigaretten af te zweren. Er zijn mensen die alternatieven van traditionele sigaretten uitproberen. Doen of niet? Dat hangt ervan af. Ik raad het je af indien je uiteindelijke doel erin bestaat te stoppen met roken.

de e-sigaret

E-sigaretten: een nieuwe trend

De elektronische sigaret: sinds 2008 verkrijgbaar in België verkrijgbaar, en vanaf dan al een trend. Het concept? Via een apparaat kan je elektronisch roken of ‘dampen’. Je inhaleert de damp in plaats van de stinkende rooklucht die je gewend bent. De e-sigaret is ongelooflijk hip omwille van gezondheidsredenen. Traditionele rokers besluiten maar al te vaak de elektronische vernuftigheid toch maar eens te proberen als middel om definitief te stoppen met roken. Toch maar even nadenken alvorens dit te doen; je zal van een kale reis thuiskomen. Want wist je dat de e-sigaret onterecht werd geïntroduceerd op de markt als geneesmiddel? Laten we vooral niet overdrijven. Het gaat hier nog steeds om een verslaving. Roken is een gewoonte, een routineuze handeling. Besef dat je deze niet doorbreekt door over te schakelen naar een elektronische sigaret. Wil je jouw verslaving echt een halt toeroepen, moet je eerst jouw ‘rokers’gewoonten doorbreken.

Toch biedt de e-sigaret wél voordelen, wist een specialist van Vaporshop ons te vertellen. Ondanks het feit dat het niet volledig gezond is, is het wel beter voor je lichaam dan de ouderwetse sigaret, en helpt het de drang naar tabak gevoelig verlagen. En ook: dit ‘modern roken’  is zeker helemaal gezond is voor je portemonnee. Een ander pluspunt is het feit dat de e-sigaret een einde maakt aan de lastige sigarettengeur. Ook jouw omgeving ondervindt er haast geen last van. Om nog maar te zwijgen over de praktische kant van het verhaal: je hebt geen asbak nodig, je kan roken waar je het wil en er is geen brandgevaar.

Inhalators: want je handen willen ook wat

Mis je het om de sigaret of ‘stinkstok’ in je handen te houden? Of mis je de nicotine nog harder? Dan is kiezen voor een inhalator een optie. Dit ding bevat een inhalatievloeistof met nicotine. De uiteindelijke bedoeling is wel om de nicotineverslaving af te bouwen en hierdoor dus ook de inhalator minder te gebruiken.

Zoethout: calorie- en nicotinevrij

Een roker heeft de gewoonte om te zuigen op iets. Waarom dan niet gewoon zoethout kiezen? De zoethoutwortel bevat glycyrrhizine (probeer dàt eens uit te spreken), wat ook de slijmhoest kan tegengaan. En als je weet dat de meeste ex-rokers zo’n 5 kilogam bijkomen in gewicht, is het calorie-arme zoethout geen slecht plan. Zoethout … houdt je even zoet. Zonder sigaret, weliswaar.


Besef: ook u kan stoppen met roken.

Sigaretten helpen u niet!

Alternatieven bestaan!